Kwasten, kwasten en nog eens kwasten. Iedere verfklus is anders, en daarom zijn er zoveel verschillende soorten kwasten. Vier Balken gaat in op de Ronde kwasten, ovale kwasten, platte kwasten en kromme kwasten. Kwasten voor waterverf en kwasten voor terpentine verdunbare verf. Welke we moeten gebruiken zullen we hieronder uitleggen, en we gebruiken hiervoor afbeeldingen van Copenhagen Gold kwasten.
Acryl kwasten
Deze kwasten hebben synthetisch haar. Deze haren bestaan meestal uit een mix van gemodificeerde polyestervezels. Deze haren zijn kunstmatig gemaakt waardoor ze de perfecte eigenschappen hebben om acrylverf (watergedragen verf) te verwerken tot een mooi eindresultaat.
Alkyd kwasten
De kwast die herkenbaar is aan zijn zwarte haar, dit is Chinees Varkenshaar. Het is ook herkenbaar aan zijn gespleten punten. Deze kwasten zijn het beste voor het verwerken van Alkydverf (terpentine gedragen verf).
Welke kwast grote moet ik nemen?
De grootte de kwast ligt aan wat je wilt schilderen. Op de kwast staat altijd een nummer zoals bijvoorbeeld 16 of 20. Een kwast met nummer 16 is kleiner dan een kwast met nummer 20.
16 kun je gebruiken om bijvoorbeeld kozijnen mee te schilderen, en nummer 20 gebruik je dan om een deur mee in de verf te zetten. Zo weet je welke kwast je het beste kunt gebruiken voor welke klus. De haren zijn gebonden met een touw, dit heet ‘woeling’. Dit zorgt ervoor dat de haren veerkrachtig blijven. Zodra de haren versleten zijn, kan de woeling verwijderd worden, waarmee de veerkracht weer terug komt.
Ronde of platte kwast
Veel professionele schilders gebruiken alleen ronde kwasten, waarom? Omdat ze een ronde kwast kunnen laten rollen tussen hun vingers, zodat de verf mooi in een rechte strakke lijn komt. Dit noemen ze besnijden. Ook als je de kwast een beetje plat zou drukken, dan blijven de haren mooi bij elkaar. Bij een platte kwast, zul je zien dat de haren als een waaier gaan staan als je de kwast plat drukt. Goede kwasten hebben een steel van gewaxte beukenhout.
Kromme kwast
Deze kwast of penseel is perfect voor de achterkant van verwarmingspijpen of andere plekjes waar je minder goed bij kunt. Hij kan zowel voor waterverf als voor terpentine verdunbare verf gebruikt worden.
Blokwitter
Deze enorme kwast wordt steeds minder gebruikt. Hij werd veel gebruikt voor het schilderen van muren, maar het is tegenwoordig aan te raden om dat met een verfroller te doen. Mocht de muur nu erg ongelijk en ruw zijn, dan kun je er altijd voor kiezen om een blokwitter aan te schaffen. Spuiten is dan ook een optie.
Kwaliteit van schilderskwasten
Bij een schilder speciaalzaak kan de verkoper je hier alles over vertellen. Je hebt kwasten met een plastiek steel, dit zijn vaak wegwerp kwasten. Hier trek je de haren ook snel van los. Dan heb je de verfkwasten met een houten steel, deze zijn vaak van betere kwaliteit, zeker in combinatie met een aluminium bus. In het begin laten alle schilderskwasten een paar haartjes vallen. Dit kun je verminderen door goed met de kwast over een ruwe muur te vegen.
Schoonmaken van de kwast
Als je net hebt geschilderd met terpentine verdunbare verf en je bent klaar voor vandaag, maar gaat morgen of overmorgen weer verder, dan kun je de kwast gewoon tot de aluminium bus in het water zetten.
Een kwast waar je watergedragen verf mee hebt geschilderd, die pak je lucht dicht in, in een plastiek zak of rol hem in aluminium folie. Zo kun je hem de volgende dag weer gebruiken. Wil je hem helemaal schoon maken, dan kan dat met water. Ik zou een beetje lauw water pakken en op het einde doe je er wat zeep bij.
Tips:
- Je kunt een alkyd kwast ook voor watergedragen verf gebruiken zoals muurverf.
- Gebruik een nieuwe alkyd kwast eerst een tijdje voor muurverf. Dan slijten de haren mooi en krijg je een strakker eindresultaat als je later met hoogglans gaat werken.
- Zorg dat je je kwasten rechtop bewaard in een bakje water, anders gaan de haren krom staan.
- Gebruik een kwast die je voor een lichte kleur hebt gebruikt nooit voor donkere kleuren, en andersom hetzelfde.
- Zorg dat je de verf in de kwast regelmatig uitstrijkt aan het blik, anders gaat de kwast lekken en zitten je handen binnen no-time onder de verf.
- Verdeel de rand van een verfblik in vieren. Gebruik ¼ deel voor het uitstrijken van je kwast. En als je even naar de wc moet, kun je je kwast op het verfblik leggen met de afgestreken haren op dit ¼ deel. Zo blijft de steel van de kwast, en dus ook je handen, mooi schoon.
- Gebruik een doekje (en niet je vingers), om eventuele druppels op te vegen.
Hebben jullie nog meer tips, laat het ons dan weten.