Niemand wil in zijn eigen woning slachtoffer worden van een inbraak. Door het treffen van verschillende maatregelen kun je de risico’s op onaangenaam bezoek gelukkig flink beperken. Uiteraard zijn gecertificeerde sloten en goed hang- en sluitwerk een must. Daarnaast bestaan er nog allerlei andere mogelijkheden zoals alarmsystemen, anti-inbraakstrips, kierstandhouders, een barrièrestang in klapramen en anti-klimstrips. Ook je eigen gedrag is een belangrijke factor om inbrekers buiten de deur te houden. Hieronder gaan we verder in op een aantal mogelijkheden voor goede inbraakpreventie.
Neem maatregelen in en rondom huis
Voorzie de voor- en achterdeur in elk geval van een goedgekeurd veiligheidsslot met kerntrekbeveiliging. Een goedgekeurd slot heeft het SKG-keurmerk. Dit keurmerk staat voor Stichting Kwaliteit Gevelgebouw en deze stichting controleert sloten op inbraakveiligheid. Verder moeten ramen zijn voorzien van hang- en sluitwerk. Denk aan scharnieren, dievenklauwen en raamuitzetters. Een anti-inbraakstrip kun je aanbrengen op ramen en deuren. In de deuren kun je ook een kierstandhouder en/of een (digitale) deurspion plaatsen. Wanneer je klapramen hebt, is het verstandig een barrièrestangen te monteren. Tot slot zijn anti-klimstrips op schuttingen, muren, regenpijpen en daken nog een maatregel om inbrekers te ontmoedigen.
Het sleutelbeheer
Naast treffen van maatregelen in en rondom je huis, heeft jouw doen en laten ook invloed op inbraakbestrijding. Een goed sleutelbeheer is een van de zaken waar je zelf voor kunt zorgen. Met goed sleutelbeheer wordt bedoeld niet zomaar sleutels uitlenen, geen adreslabel aan je sleutelbos te hangen en sleutels zeker niet onder een deurmat of bloempot te leggen. Het is ook onverstandig de sleutel aan de binnenkant van de deur te laten zitten. Met een sleutel aan de binnenkant van de deur, kan de inbreker eenvoudig jouw woning betreden. Uiteraard draai je het nachtslot – mits aanwezig – altijd op slot.
Geef je woning geen onbewoonde indruk
Wanneer je van huis bent en het is donker, laat dan lichtjes branden. Niet één, maar meerdere. Eén lampje moedigt een inbreker juist aan om een poging te wagen. Ook wanneer je meerdere dagen van huis bent, is het zaak jouw woning geen onbewoonde indruk te geven. Een stapel post in het zicht, ongemaaid gras en geen auto voor de deur zijn voor inbrekers tekenen om toe te slaan. De buren willen vast een oogje in het zeil houden. Sowieso is het verstandig om potentieel materiaal om op te klimmen – ladders, containers en buitenmeubilair – goed vast te leggen.
Denk aan gebruik social media
Inbrekers weten ook goed de weg op de social media. Op basis van berichten op Facebook, Twitter, Instagram of ieder ander platform, kunnen zij opmaken wie wanneer van huis is. Wees daarom extreem voorzichtig met het delen van vakantieplannen of foto’s en video’s vanaf het vakantieadres. Denk in dat kader ook goed na voordat je een afwezigheidsbericht instelt op je e-mail. De inzet van social media kan juist ook enorm van pas komen. Sluit je aan bij een WhatsApp-groep in je buurt. In deze groepen kunnen buurtbewoners elkaar waarschuwen voor verdachte situaties.