Je huis verkopen zonder makelaar: wat zijn de voor- en nadelen?

0
(0)

Wanneer je besluit om je huis te verkopen, krijg je direct met een zeer belangrijke beslissing te maken. Schakel je een makelaar in of ga je zelf je huis verkopen? Indien je ervoor kiest om zelf de touwen in handen te hebben, is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat er bij het verkopen van je huis komt kijken. Er moeten bijvoorbeeld professionele foto’s van het huis gemaakt worden, advertenties op diverse huizenwebsites geplaatst worden en daarnaast zullen potentiële kopers graag een bezichtiging plannen.

Huis Verkopen Zonder Makelaar

Het verkopen zonder makelaar brengt diverse voor- en nadelen met zich mee. Om voor jezelf af te kunnen wegen hoe belangrijke al deze voor- en nadelen zijn, kun je in dit artikel ontdekken wat de voordelige en minder voordelige aspecten van het verkopen van je huis zonder makelaar zijn.

Welke voordelen heeft het verkopen van je huis zonder makelaar?

De afgelopen jaren is de interesse in de huizenmarkt enorm toegenomen. De vraag naar woonruimten wordt steeds groter en dit heeft geresulteerd in hogere prijzen. De Nederlandse woningmarkt is zeer actief en met name in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Flevoland, Utrecht en Gelderland heerst een enorm woningtekort. Hierdoor is de kans groot dat je minder tijd aan marketing hoeft te besteden, doordat de potentiële kopers jou zullen vinden. De vraag is immers groter dan het aanbod, wat voor jou als woningverkoper een goede positie geeft. Niet alleen de actieve markt zorgt ervoor dat  je huis verkopen zonder makelaar een goede optie is, maar er zijn meer voordelen.

Bespaar geld zonder makelaar

Een makelaar kan een hoop geld kosten, waardoor je duizenden euro’s kunt besparen wanneer je besluit om zonder een makelaar je huis te verkopen. Dit geld kun je beter gebruiken voor je nieuwe huis natuurlijk! Ook kun je voor een tussenweg kiezen, door een online makelaar in te schakelen. Een online makelaar is vaak stukken flexibeler en geeft jou de mogelijkheid om enkele diensten af te nemen. Zo hoef je niet een groot bedrag voor de volledige service te betalen, maar betaal je enkel voor de taken die je graag uit handen wil geven.

Maak de verkoop persoonlijker zonder makelaar

Vaak waarderen potentiële kopers een persoonlijke aanpak. Wanneer je een nieuwe woning gaat bezoeken wil je het liefst dat de woning als je nieuwe thuis aanvoelt. Daarom kun je zelf het beste de bezichtigingen uitvoeren, zodat je aan potentiële kopers alles over de woning kunt vertellen. Daarnaast heb je door de jaren heen ook de omgeving goed kunnen verkennen, waardoor je op dit gebied voor potentiële kopers zeer handige tips hebt.

Niet alleen kunnen bezichtigen zonder makelaar voordelig uitpakken, maar het geef jezelf ook meer flexibiliteit. Wanneer je zelf de bezichtigingen uitvoert en inplant, heb je de volledige controle over wanneer potentiële kopers langskomen. Wanneer een makelaar deze taak op zich neemt, wordt je als woningverkoper vaak relatief kort van tevoren ingelicht. Het kan hierdoor voorkomen dat je opeens afspraken moet verzetten of halsoverkop je woning moet opruimen. Door zelf de afspraken voor bezichtigingen te maken, kun je deze plannen op momenten die jou het beste uitkomen.

Welke nadelen heeft het verkopen van je huis zonder makelaar?

Bij de verkoop van een woning komt een hoop papierwerk kijken. Het is belangrijk dat er bij het invullen van al deze papieren geen fouten gemaakt worden. Daarom is het handig om een makelaar te laten kijken naar deze papieren en dit niet zelf uit te voeren. Een foutje kan immers grote nadelige gevolgen hebben. Daarnaast zijn er nog meer nadelen voor je huis verkopen zonder makelaar, die je hieronder kunt ontdekken.

Makelaar brengt ook financiële voordelen

Natuurlijk kost een makelaar geld, maar een makelaar kan jou ook geld opleveren. Zo is de makelaar zeer ervaren in het onderhandelen over de verkoop, wat een hoger bod op je huis op kan leveren. Daarnaast kan een makelaar goed inschatten wat een goede vraagprijs is en of een uitgebracht bod realistisch is. De waarde van een woning hangt immers af van verschillende factoren, waarbij bijvoorbeeld achterstallig onderhoud en de verduurzaming van het invloed hebben op de woningwaarde.

Hulp met het energielabel

Tegenwoordig is een energielabel verplicht bij het verkopen van je woning. Indien jouw huis nog geen energielabel heeft, zul je deze moeten aanvragen. Het aanvragen van een energielabel kost geld, dus het is belangrijk om dit goed aan te pakken. Hoe hoger je energielabel, hoe hoger de waarde van je woning. Om een zo hoog mogelijk energielabel te ontvangen, kun je vooraf maatregelen treffen en hierdoor je score verbeteren. Een makelaar weet precies welke aanpassingen je kunt uitvoeren en kan hierdoor zeer belangrijk zijn bij de woningverkoop.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F