Wat is het verschil tussen een zwenkwiel en een bokwiel?

0
(0)

Er zijn een paar projecten waar je wielen bij nodig hebt. Denk bijvoorbeeld als je zelf je meubels gaat maken of ze een nieuwe uitstraling wil geven. Bij een tafel of tv-kast kan het bijvoorbeeld handig zijn als er wielen onder gemonteerd zitten. Je hebt dan de keus uit zwenkwielen en bokwielen. Je moet natuurlijk eerst het verschil er tussen weten en wat je er dan zoal mee kan maken. Dat lees je allemaal in dit artikel. 

Zwenkwielen onder een Winkelwagen

Een zwenkwiel

De grote vraag is natuurlijk wat een zwenkwiel is. Eigenlijk verklapt de naam het al, want een zwenkwiel kan zwenken. Dit zorgt ervoor dat je spullen heel makkelijk kunt verplaatsen. Deze wielen zijn dan ook ideaal bij bedrijven, die veel moeten tillen. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een kar met zwaarlastwielen kopen. De naam van de wielen zijn anders, omdat het de zware lasten voor je moeten verplaatsen, maar het blijven zwenkwielen. 

Er zijn verschillende soorten van, zodat er altijd een tussen zit die aan jouw smaak voldoet. Denk bijvoorbeeld aan zwenkwielen die geen strepen op de vloer achterlaten. Dat is natuurlijk wel een eis als ze onder de meubels in huis gemonteerd worden. Bovendien heb je bijvoorbeeld lekvrije zwenkwielen en varianten die net wat mooier zijn, zodat ze onder de meubels kunnen schitteren. 

Zwenkwielen zijn in huis natuurlijk uiterst ideaal. Voornamelijk als je er van houdt om een grote schoonmaak te houden in huis. Met meubels op zwenkwielen krijg je zelf alles makkelijk van de kant af. Dat is ook nog eens ideaal als je graag de interieur inrichting veranderd. Zo hoef je niet langer hulp in te schakelen en doe je het eenvoudig zelf. 

Een bokwiel

Als een zwenkwiel kan zwenken, is het zeer waarschijnlijk dat een bokwiel dat niet kan. Dat klopt inderdaad. Het is en blijft een wiel, dus bokwielen kunnen wel rijden, maar hebben maar een rijrichting. Hierdoor kun je nog steeds je meubels verplaatsen, maar niet helemaal in het rond draaien. In dat opzicht word je dus wel een klein beetje beperkt als je voor bokwielen kiest. 

Als je een gangbare maat kiest, heb je zelfs de mogelijkheid om de zwenk- en bokwielen met elkaar te combineren. Dat zou wellicht een oplossing kunnen zijn. maar werkt natuurlijk niet bij alle meubelstukken. 

Waar het wel bij werkt is bij transportkarren. Het is namelijk handig als je de kar alle kanten op kunt bewegen, maar dat zorgt er ook voor dat je continu bij moet sturen. Dat is natuurlijk niet wat je wil, vooral niet op lange afstanden. In dat geval kun je het beste zwenk- en bokwielen met elkaar combineren. Zo krijg je het beste van twee werelden en wordt een transportkar het ideale vervoersmiddel voor spullen. 

Bokwielen zijn er in verschillende soorten en maten en voor binnen- en buitengebruik. Een bekend voorbeeld van bokwielen zijn de wielen van de containers thuis. Bokwielen hebben een hoge draaglast, waardoor er een groot scala aan producten mee vervoerd kan worden. Het is mogelijk om 4.000 kg te dragen als er 4 bokwielen onder zitten. Om dit uit te rekenen kun je nooit de draaglast van 4 bokwielen bij elkaar pakken. Dit komt omdat niet altijd alle 4 de wielen tegelijk op de grond staan, waardoor je draaglast kunt missen. Ga dus altijd uit van een draaglast van maximaal 4.000 kg met 4 bokwielen. In dit geval maakt het niet uit of ze tijdens het rijden niet alle 4 op de grond staan. 

Welke wielen er het beste bij jou passen is natuurlijk compleet afhankelijk van de klus die je uitvoert. Je weet zelf wel of je meubels in 360 graden moeten kunnen bewegen of dat je de voorkeur geeft aan één rijrichting.

Hoe nuttig was dit bericht?

Klik op een ster om deze te beoordelen!

Gemiddelde waardering 0 / 5. Stemtelling: 0

Tot nu toe geen stemmen! Wees de eerste die dit bericht waardeert.

Omdat je dit bericht nuttig vond...

Volg ons op sociale media!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

C7CF05518FA52FED1F267F82F236A57F